De spanwijdte van 1m50, rohacell, spread tow carbon, laag gewicht (~300 gram), maar vooral het extreem holle profiel maakt deze DLG uniek binnen zijn klasse (F3K).

Het gebruik van een dergelijke holle vleugel is een ongebruikelijke keuze van Jan Somers die uit de wereld van vrije vlucht komt (modellen die níet met een zender worden bestuurd). De vleugel, gebouwd door Jeroen Kohle, is opgebouwd uit het hoogwaardige Rohacell en Spread tow carbon. In eerste instantie werd deze vleugel gebruikt op een Helios II-romp. Deze had na enige tijd al een aantal reparaties van de staartboom achter de rug.

Door op een dag het toestel te werpen zonder dat het juiste model in de zender gekozen was is die Helios II-romp in 3 stukken gebroken op de grond voor de piloot. Enkel de romp was beschadigd en dus hét moment om deze vleugel een betere partner te geven. Met dank aan Kristof werd een mooie Helios I-romp passend gemaakt en voorzien van nieuwe staarttukken (Bowings – Richard Swindells).

De besturing bestaat uit Frsky X4R-ontvanger met telemetrie, variometer, Shread smart LiPo, 2x Turnigy 245MG voor hoogte & richting en 2x MKS DS6100 op ailerons.

Pin It on Pinterest

Share This