75 jaar later is de Messerschmitt 262 opnieuw in Helmond

De eerste operationele straaljager

Dit schaalmodel van deze beruchte eerste straaljager heeft maar een spanwijdte van 1,5m. In plaats van 2 axiale turbines heeft dit model 2 electromotoren die ieder een 12-blads fan aan sturen. Het geheel wordt gevoed door een 5000 mAh accu die zonder problemen de 130 Ampère levert als er vol vermogen gevraagd wordt.

Men noemt deze voortstuwing een EDF wat staat voor “Electric Ducted Fan”. Omdat er geen verbranding plaatsvindt in die pijp en er ook geen sprake is van extreem hoge toerentallen is het geluid niet hetzelfde als bij een echte turbine. Niet dat een echte turbine authentieker zou zijn voor dit model. Het geluid van deze eerste straalmotoren was heel anders dan wij tegenwoordig gewend zijn. Bij een moderne turbine genereren de turbines zelf het meeste geluid en klinkt als een stofzuiger, maar bij de Jumo-004 was vooral het geluid van de verbranding heel sterk en dit gaf dan ook een heel luid en rauw geluid.

Er zijn in de ducts nog wat fluitjes geplaatst die enigszins het fluitende geluid van de turbines zouden moeten geven. Het effect is er wel, maar het is niet duidelijk in hoeverre het bijdraagt. Hij klinkt in ieder geval best aardig. Ook is er nog een vlucht gemaakt met een sound unit aan boord. Deze unit bracht met speciale speakers het originele geluid van de Jumo 004 motoren ten gehore. Helaas blijft er tijdens de vlucht maar weinig hiervan over. Dat geluid wordt volledig overstemd door het geluid afkomstig van de fans. De sound unit komt denk ik beter tot zijn recht op een toestel met propellor waarbij dan een 12 cylinder verbrandingsmotor wordt geïmiteerd.

De Canadese “4stripes” was niet tevreden met het originele uiterlijk van de semi-scale Freewing Me-262 en heeft allerlei details aangepast wat uiteindelijk dit prachtige model opleverde. (Op zijn Youtube-kanaal vind je nog meer!). Overigens is het toestel van de foto’s (niet van de video) niet meer. Bij een 3e vlucht begaf de accu plotseling en is deze neergestort. Er zijn geen video’s van.

Pin It on Pinterest

Share This